Aangenaam kennismaken
Spelenderwijs coachgesprek met ouders

Voor kindercoaches zijn er al heel wat materialen en werkvormen ontwikkeld die ingezet kunnen worden tijdens de coaching van kinderen.
Dit materiaal is gericht op het werken met het kind en sommige werkvormen betrekken de ouder er ook bij.

Echter voor het coachgesprek met de ouder(s) waren tot voorheen nog geen 'kindercoach-materialen of werkvormen'. 
Aangenaam Kennismaken bestaat uit inspirerende vraag- en opdrachtenkaarten die ingezet kunnen worden bij het coachgesprek met ouders. Het is een praktisch tool voor de kindercoach.
Het zet de ouder aan het nadenken over zichzelf, de situatie of het 'probleem' en de relatie tot het kind. En het spelen van het spel brengt zeker nieuwe inzichten tot stand. Daarbij krijgt de ouder ook meteen een beeld van de manier van werken van de kindercoach.

De naam

Het woord ‘aangenaam’ had in vroegere tijden te maken met het ‘aannemen van iemand voor een baan of klus’. Hoe passend bij de eerste kennismaking, want dit contact is bepalend voor ouder en coach of ze daarna met elkaar verder willen en kunnen en of de ouders hun kind toevertrouwen aan de coach.
En 'kennis-maken' is een werkwoord. Het is actief. Vandaar dat in dit tool veel actieve werkvormen zijn opgenomen.

Werkwijze:

Het spel bevat vier thema's, 'ik als ouder', 'mijn kind', 'mijn zorgen' en 'mijn verlangens en wensen'.
Er zijn per thema 9 opdrachtkaarten.
De ouder kiest uit elke stapel themakaarten 1 kaart en gaat met de opdrachten op deze kaarten aan de slag. De kindercoach begeleidt hierbij het proces en coacht de ouder(s).
Tot slot formuleert elke ouder een doel voor zichzelf in relatie tot de zorgen en wensen voor het kind.

Per themakaart voor de ouders is er een corresponderende kaart met tips voor de coach.

Het effect van het spel:

Vaak horen we kindercoaches zeggen dat heel veel kind-problemen door de ouders opgelost zouden kunnen worden. Echter het kind heeft in elke situatie ook een eigen levensles. Wanneer het kind de levensles alleen doorleeft is het effect anders dan wanneer de ouder(s) van het kind ook aan de slag gaan met hun eigen levensles rond het issue. Dan versterken ze elkaar in zeer positieve mate.
De ouder ontdekt bij het spelen van 'aangenaam kennismaken' heel veel over zichzelf in relatie tot het kind. En wanneer beide ouders aan tafel zitten ondersteunen ze elkaar ook nog eens en dat kan uitermate krachtig werken, voor het kind en voor de ouder.
Door de verrassende werkvormen (want ja, de ouder moet bijvoorbeeld ook tekenen en in beweging komen) kunnen onbewuste patronen naar de oppervlakte komen en inzichten bieden in de situatie waarin het kind en de ouder zich bevinden.

Verdere mogelijkheden van het spel:
Aangenaam Kennismaken is ook zeer goed te gebruiken voor een leerkracht om de zorgvraag rond een leerling in kaart te brengen.
Tevens is het bijvoorbeeld mogelijk om ouder-thema avonden te organiseren waarin het spel met meerdere ouders gespeeld kan worden.
Daarbij is Aangenaam Kennismaken in te zetten bij intervisie en supervisie.

De kosten:
De prijs voor het spel is € 42,35 (prijs is inclusief 21% btw, € 35,00 exclusief btw)). Eventuele verzendkosten bedragen € 6,95 (in Nederland).

Bij het spel inbegrepen is een gratis coachgesprek (telefonisch, via skype/ videobellen of live) ter voorbereiding of ter evaluatie van een coachgesprek met opvoeders.
 

Live uitleg

Tijdens een Facebook live sessie heb ik het spel Aangenaam Kennismaken uitgelegd aan deelnemers van de opleiding Magie van kindercoaching. Omdat er veel vraag naar is heb ik dit filmpje voor iedereen beschikbaar gemaakt.

Bestellen

Naam bedrijf
Naam
Straat en huisnummer
Postcode en woonplaats
Land
E-mailadres
Ik wil het spel Aangenaam Kennismaken bestellen


Ik heb een vraag
 Het KinderCoachKasteel                   J. H. Tromp Meestersstraat 25-27                   8331 GN Steenwijk                   06 29495297
Website CMS: Pienter